Alt efter hvilken type restaurant, du åbner, skal du lave et spisekort til gæsterne. Spisekortet kan eksempelvis indeholde én eller flere menuer, á la carte og buffet.
Hvad er en menu?
En menu består som regel af en forret, en hovedret og en dessert, som tilsammen udgør et måltid. Retterne kan være varme og kolde, og de skal gerne fremstå som en helhed i smag og konsistens. En forret kan f.eks. være suppe, salat eller fisk, og forretten skal mætte, men den må ikke fylde for meget, for der skal jo også være plads til hovedret og dessert. Hovedretten er det store måltid, som typisk består af kød, fjerkræ eller fisk med tilbehør som kartofler, ris, pasta og grøntsager. Efter hovedretten kommer desserten, som ofte er noget sødt som kage eller is, men det kan også være ost.
Når en gæst har spist en menu, skal vedkommende gerne være mæt, men vedkommende har måske lyst til en kop kaffe eller en drink at afslutte menuen med. Du kan vælge at ændre menuen efter sæsonens råvarer, og på den måde vil dine gæster også opleve, at de får en varierende madoplevelse, hvis de besøger din restaurant flere gange om året.
Hvad er á la carte?
A la carte betyder, at gæsten selv kan vælge fra spisekortet, hvilke retter han eller hun ønsker at spise. Du kan have få eller mange forretter, hovedretter og desserter, som gæsterne kan vælge imellem, og på den måde kan de selv skabe variation i deres måltid – i stedet for hvis de altid bestiller den samme menu, når de besøger din restaurant. A la carte egner sig godt til gæster, som gerne selv vil sammensætte deres madoplevelse.
Hvad er buffet?
En buffet er en opstilling af forskellige retter på et buffetbord, hvor gæsterne selv kan forsyne sig. Gæsterne stiller sig i kø med deres tallerkener, og så kan de selv tage af de forskellige retter – i stedet for at få maden serveret ved bordet af en tjener. Man kan ofte få buffet til en fast pris, og så kan man spise så meget, man vil. Buffet-retter kan f.eks. være fra middelhavskøkkenet, og der er ofte også forskellige salater at vælge imellem. Nogle restauranter tilbyder også påskebuffet eller julebuffet, der består af kolde og lune traditionelle danske retter, som gæsterne kan forsyne sig med.
Drikkevarer
Restauranter har desuden et vinkort eller et kort med alle drikkevarer, som gæsterne kan vælge imellem. Hvis du selv har meget viden om vin, øl og drinks, kan du selv sammensætte dit kort med drikkevarer, men ellers kan det anbefales at få hjælp af en vinekspert eller ølekspert. Finere restauranter har ofte en sommelier ansat til at hjælpe gæsterne med at vælge den rigtige vin til maden.